Valitsin tähän tehtävään kolme erikokoista kaupunkia tai kuntaa, joiden somekanavien löydettävyyttä ja käyttöä vertailen.

  1. Kaupunki kuuluu kymmenen suurimman kaupungin joukkoon Suomessa. Kaupungin www-etusivulta löytyi pienet kuvalliset linkit Twitteriin, Facebookiin ja Instragramiin. Vierittäessäni sivua alaspäin löytyi linkki: Katso kaikki sometilit. Sieltä aukesi kaikkien kaupungin yksiköiden nimet, joissa käytetään somea. Yksikön nimen perässä oli käytettävien somekanavien tunnukset: Facebook, Twitter, Instragram tai Youtube. Linkkejä klikkaamalla pääsi asianomaiselle sivulle. Itse kaupungin Twitteristä löytyi yli 10.000 twiittiä sekä 5045 seuraajaa. Kaupungin koon vuoksi kaupungissa on myös omat viestintäpalvelut, mikä näkyy somekanavien ahkerassa käytössä. Kaupunginjohtajan blogi ei näkynyt www-etusivulla.

  2. Kaupungissa on vajaa 20.000 asukasta. Kaupungin www-etusivulla oli ainoastaan pieni Facebook-linkki, jota klikkaamalla pääsi kaupungin Facebook-sivuille. Sivuilla oli paljon päivityksiä. Kirjoitin kaupungin www-etusivun hakuun Twitter, jolloin löysin kaupungin sosiaalisen median välineet: Facebook, Twitter, blogit (ei kaupunkiorganisaatio), Instragram, Youtube ja Pinterest. Kaupungin omasta Twitteristä löytyi 430 twiittausta ja 549 seuraajaa. Keskikokoisella kunnalla on käytössään useita somekanavia, jotka olisin toivonut löytäväni helpommin kaupungin www-etusivulta.

  3. Kunnassa on vajaa 5.000 asukasta. Pienen kunnan etusivulla on Facebookin näkymä sekä kunnanjohtajan blogi, joten tietoihin on helppo päästä käsiksi. Facebook-sivut ovat ahkerasti käytössä ja näin joulukuussa joka päivän kohdalta löytyy joulukalenterin luukku. Kunnanjohtaja päivittää blogiaan noin kerran kuussa, mikä on mielestäni positiivinen asia pienessä kunnassa. Kuntalaiset saavat helposti ajankohtaista tietoa kunnan asioista. Etusivulta löytyy myös linkki Twitteriin. Koska olen aloittelija Twitterin käytössä, koin hankalaksi löytää kuntaa koskevia twiittauksia. Luulin, että minulle aukeaa suoraan kunnan twiitit, mutta niin ei käynytkään.