Työntekijä on heikoin lenkki tietosuojan toteuttamisessa. Tietosuojaa voi rikkoa joko kirjoittamalla henkilöön liittyviä tietoja tai puhumalla asioista niin, että tieto päätyy sellaiselle henkilölle, jolle se ei kuulu. Vaikka esimerkiksi organisaation sisäinen sähköposti olisi suojattua, siinä on tule käyttää tietosuojaa rikkovia tietoja, esimerkiksi henkilötunnuksia. Käyttäjätunnuksia ja salasanoja ei tule säilyttää tavalla, josta joku voi saada ne tietoonsa.

Avoimuus ja läpinäkyvyys tarkoittaa mielestäni sitä, että tiedot ovat luotettavia ja ei ole tarvetta salata asioita. Avoimuus vahvistaa työyhteisöä ja kaikki hyötyvät siitä, että asiat ovat yleisessä tiedossa. Avoimuus vahvistaa työntekijän osaamista ja kehittää laaja-alaisuutta. Henkilökohtaisten tietojen jakaminen työyhteisössä voi joissain tapauksissa auttaa ymmärtämään työkaveria, esimerkiksi jos hänellä on henkilökohtaisessa elämässään jokin kriisi, mikä vaikuttaa työntekoon. Jokaisella on oikeus myös olla jakamatta henkilökohtaisia tietoja, mitä muiden pitää kunnioittaa. Tietosuojan rikkoutuminen voi vaikuttaa henkilön työ- ja yksityiselämään sekä altistaa hänet esimerkiksi identeettivarkauksille.

Osallistuin kahteen keskusteluun, joista tässä pienet yhteenvedot:

Saikulla vai poissa?

Monilla työpaikoilla työvuorolistaan merkityt sairauspoissaolot merkitään nykyään pelkästään ”Poissa’”, kun aiemmin niissä saattoi lukea S tai sairas. Työkavereiden sairauslomat ym. poissaolot eivät kuulu työyhteisön muille jäsenille. Myös tietosuojavaltuutettu on ottanut asiaan kantaa (https://www.tehylehti.fi/fi/tyoelama/tieto-sairauslomasta-ei-kuulu-kaikille). Pienessä työyhteisössä kuitenkin monesti jollain tavalla selviää työkavereiden poissaolojen syyt, mutta tieto voi olla yleisluontoista, esim. että on sairaana, mutta syytä ei kerrota. Tärkeintä on kuitenkin, ettei tieto sairauslomasta vuoda ulkopuolisille.

Nettirikokset rehottavat – tunnistatko sinä huijauksen?

Huijausviestejä tulee sekä yksityiseen että työsähköpostiin. Selkeät huijaukset luulisi olevan helppo erottaa normaalijärjellä, mutta silti niihin langetaan kerta toisensa jälkeen. Ihmiset menettävät jopa omaisuutensa nettihuijareille. Työsähköposteissa huijausviestejä tulee erityisesti kesäaikaan, jolloin vakituinen henkilökunta on lomalla. Huijausviesteillä voidaan pyrkiä pääsemään yrityksen verkkoon sisälle työkoneiden kautta. Itsellänikin on tästä omakohtaista kokemusta.